Ciągi
Kamix: Witam Was wszystkich

Mam problem z kilkoma zadaniami z ciągów. Bardzo proszę o pomoc i przystępne wytłumaczenie. Na
początek interesuje mnie takie zadanko:
Trzy wyrazy ciągu arytmetycznego (a
n) i trzy wyrazy ciągu geometrycznego (b
n) są liczbami
dodatnimi. Pierwsze wyrazy tych ciągów są równe oraz trzecie wyrazy są też równe. Oceń, w
którym ciągu suma trzech wyrazów jest większa....
14 lut 13:10
Mat: trzeba rozstrzygnąc co jest wieksze a1+r czy a1*q wiedzac ze a1+2r=a1*q2
14 lut 13:20
Kamix: Aa okey, jak znajdę chwilę spróbuję to dowieść ; DD
14 lut 13:59
Mila:
a,b,c kolejne wyrazy c.a
a,d,c− kolejne wrazy c.g
d
2=a*c
a+b+c=S
a
S
g=a+d+c=a+
√a*c+c
| | 3 | | 1 | |
Sg−Sa=a+√a*c+c− |
| (a+c)=√a*c− |
| (a+c) |
| | 2 | | 2 | |
dokończ ( wiadomości o średnich)
14 lut 16:50
Kamix: O dziękuję Pani Milo, bo po głębszej analizie wskazówka Mat nic mi nie dawała...
14 lut 16:50
Kamix: Tutaj Pani coś dopisała o wiadomościach o średnich, ale mimo, iż jestem na profilu
matematyczno−informatycznym nic o średnich nie mówiliśmy. W ogóle obce jest mi pojęcie średnia
geometryczna. Gdzieś czytałem tylko, że znak większości przy średniej geometrycznej i
arytmetycznej rozstrzyga się w oparciu o kryterium Cauchy`ego, ale to nie ta półka na razie...
14 lut 16:53
Saizou :
ale tu nie potrzeba wiadomości o średnich

(
√a−
√c)
2≥0 to chyba wiesz

a−2
√ac+c≥0
a+c≥2
√ac
| 1 | |
| (a+c)≥√ac (co jest nierównością o średnich am≥gm dla 2 składników) |
| 2 | |
14 lut 16:57
Mila:
No i wszystko jasne. ( mam nadzieję)
14 lut 17:09
Saizou : też tak myślę
14 lut 17:12
Kamix: Tak, tak wszystko już jest jasne

Dziękuję Wam za zaangażowanie i pomoc
14 lut 20:37