matematykaszkolna.pl
Ciągi Kamix: Witam Was wszystkich Mam problem z kilkoma zadaniami z ciągów. Bardzo proszę o pomoc i przystępne wytłumaczenie. Na początek interesuje mnie takie zadanko: Trzy wyrazy ciągu arytmetycznego (an) i trzy wyrazy ciągu geometrycznego (bn) są liczbami dodatnimi. Pierwsze wyrazy tych ciągów są równe oraz trzecie wyrazy są też równe. Oceń, w którym ciągu suma trzech wyrazów jest większa....
14 lut 13:10
Mat: trzeba rozstrzygnąc co jest wieksze a1+r czy a1*q wiedzac ze a1+2r=a1*q2
14 lut 13:20
Kamix: Aa okey, jak znajdę chwilę spróbuję to dowieść ; DD
14 lut 13:59
Mila: a,b,c kolejne wyrazy c.a a,d,c− kolejne wrazy c.g
 a+c 
b=

2 
d2=a*c a+b+c=Sa
 3 
Sa=3b=

(a+c)
 2 
Sg=a+d+c=a+a*c+c
 3 1 
Sg−Sa=a+a*c+c−

(a+c)=a*c

(a+c)
 2 2 
dokończ ( wiadomości o średnich)
14 lut 16:50
Kamix: O dziękuję Pani Milo, bo po głębszej analizie wskazówka Mat nic mi nie dawała...
14 lut 16:50
Kamix: Tutaj Pani coś dopisała o wiadomościach o średnich, ale mimo, iż jestem na profilu matematyczno−informatycznym nic o średnich nie mówiliśmy. W ogóle obce jest mi pojęcie średnia geometryczna. Gdzieś czytałem tylko, że znak większości przy średniej geometrycznej i arytmetycznej rozstrzyga się w oparciu o kryterium Cauchy`ego, ale to nie ta półka na razie...
14 lut 16:53
Saizou : ale tu nie potrzeba wiadomości o średnich emotka (ac)2≥0 to chyba wiesz emotka a−2ac+c≥0 a+c≥2ac
1 

(a+c)≥ac (co jest nierównością o średnich am≥gm dla 2 składników)
2 
14 lut 16:57
Mila: No i wszystko jasne. ( mam nadzieję) emotka
14 lut 17:09
Saizou : też tak myślę
14 lut 17:12
Kamix: Tak, tak wszystko już jest jasne Dziękuję Wam za zaangażowanie i pomoc emotka
14 lut 20:37