jerey: ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych których iloczyn w zapisie dziesiętnym jest równy 16?
zrobiłem to tak, jednak nie jestem pewien wyniku, niech ktos rzuci na to okiem
rozpatrujemy liczbe 16 jako iloczyn dziesietny
1
0 16= 4*4*1*1*1
2
0 16=4*2*2*1*1
3
0 16=2*2*2*2*1
4
0 16=8*2*1*1*1
chyba wszystkie mozliwosci
konstuujemy naszą liczbe 5 cyfrową spełniającą warunek;
| | | |
10 wybieramy 2 czwórki sposrod 5 na | sposobów czyli na 10 |
| | |
| | | |
20 wybieramy 2 dwójki na | sposoby, 10 |
| | |
| | | |
30 wybieramy 4 dwójki na | sposobów ⇒5 możliwosci |
| | |
4
0 wybieramy 8 na 5 sposobów i 2 juz na 4 sposoby ⇒5*4=20 mozliwosci
zatem
10+10+5+20=45 jest takich liczb
czekam na uwagi szczegolnie od pana PW

pozdrawiam