prosze o pomoc z tym zadaniem.ulamiki
nata: Rodzice maja wspolny majatek.matka dziedziczy z czesci meza 14/56 a syn dziedziczy po matce
10/70 a po ojcu 6/56.pytanie.jaka to czesc calosci majatku przypada na syna.
Moje obliczenia wychodza mi 27/224. Nie jestem pewna wyniku.
Zaraz rozpisze moje kalkulacje.
14 lut 12:25
nata: | 14 | | 1 | | 14 | | 1 | | 1 | | 5 | |
| * |
| = |
| czyli to jest |
| + |
| = |
| |
| 56 | | 2 | | 112 | | 8 | | 2 | | 8 | |
| 5 | | 6 | | 30 | | 15 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 56 | | 448 | | 224 | |
14 lut 12:46
nata: | 3 | | 10 | | 3 | | 15 | | 12 | | 15 | | 27 | |
| * |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 8 | | 70 | | 56 | | 224 | | 224 | | 224 | | 224 | |
14 lut 12:53
J: | | 27 | |
Mnie też wyszedł wynik |
| , więc chyba jest dobrze  |
| | 224 | |
14 lut 13:05
J:
Jednak inaczej, moje rachunki są takie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
Wprzypadku śmierci ojca matka ma: |
| + |
| * |
| = |
| , |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 3 | |
a po stronie ojca zostaje |
| . |
| | 8 | |
| | 10 | | 5 | | 6 | | 3 | | 17 | |
Po smierci matki syn dziedziczy: |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 70 | | 8 | | 56 | | 8 | | 224 | |
14 lut 13:13
nata: Dzieki serdeczne.
14 lut 14:57