| α | ||
cos α = 1− 2sin2 | ||
| 2 |
| α | 7 | |||
2sin2 | = 1 − | |||
| 2 | 9 |
| α | 2* 2 | |||
sin2 | = | |||
| 2 | 9 |
| α | 2 | 1 | 1 | |||||
sin | = | ⇒ sin α = | − nie rozumiem dlaczego sin α = | | ||||
| 2 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 1 | |||
1− | = | ![]() | ||
| 3 | 3 |
| 7 | 2 | |||
1 − | = | . | ||
| 9 | 9 |
| 2 | ||
2sin2α = | ||
| 9 |
| 1 | ||
sin2α = | ||
| 9 |
| 1 | 1 | |||
UWAGA! Wniosek błędny − może być nie tylko | , ale też − | . | ||
| 3 | 3 |
| α | ||
Przez nieuwagę napisałem α zamiast | , ale reszta jest dobrze. | |
| 2 |
| α | 1 | |||
sin2 | = | , | ||
| 2 | 9 |
| α | 1 | α | −1 | |||||
sin | = | lub sin | = | czy z potęgowaniem | ||||
| 2 | 3 | 2 | 3 |
| α | ||
podwajamy kąt z sin | na sinα ? | |
| 2 |
| α | 1 | α | α | α | ||||||
sin | = | ⇒ sin 2 | = 2 sin | cos | ||||||
| 2 | 3 | 2 | 2 | 2 |
| α | 1 | |||
sin | = | . | ||
| 2 | 3 |
| α | α | |||
(1) sinα = 2sin | cos | . | ||
| 2 | 2 |
| α | ||
Brakujący cos | obliczamy z "jedynki trygonometrycznej": | |
| 2 |
| α | α | |||
cos2 | = 1 − sin2 | |||
| 2 | 2 |
| α | 1 | |||
cos2 | = 1 − | |||
| 2 | 9 |
| α | 8 | |||
cos2 | = | , | ||
| 2 | 9 |
| α | 2√2 | |||
(2) cos | = | . | ||
| 2 | 3 |
| 1 | 2√2 | 4√2 | ||||
sinα = 2 | • | = | . | |||
| 3 | 3 | 9 |
| 4√2 | 7 | |||
( | )2 + ( | )2 = 1 | ||
| 9 | 9 |
| 16•2 | 49 | |||
+ | = 1 | |||
| 81 | 81 |
| 7 | ||
Jednak mając cosα = | mogliśmy od razu policzyć sinα − właśnie stosując jedynkę | |
| 9 |
| α | ||
jednak potrzebna było rozwiązanie sin | − literówka w treści | |
| 2 |