Funkcja, planimetria
Zuzu: Przy odpowiednich założeniach p i q, wykaż że jeżeli w rombie suma długości przekątnych wynosi
| | 1 | |
p, a suma długości kwadratów tych przekątnych q, to pole rombu wynosi |
| (p2−q). Proszę o |
| | 4 | |
pomoc jak to rozwiązać
14 lut 11:34
Zuzu: Proszę o pomoc
14 lut 11:56
J: a+b = p ; a
2 + b
2 = q , gdzie a i b to przekatne.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (p2 − q) = |
| [ (a + b)2 − (a2 + B2)] = |
| [a2 + 2ab + b2 −a2 − b2] |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (2ab) = |
| *a*b = Pole rombu |
| | 4 | | 2 | |
14 lut 11:58
Aga1.: e+f=p
e
2+f
2=q
f=p−e
e
2+p
2−2pe+e
2=q
2e
2−2pe+p
2−q=0
oblicz e
Δ=4p
2−8(p
2−q)=4p
2−8p
2+8q=8q−4p
2=4(2q−p
2)
√Δ=2
√−p2+2q
f=
14 lut 12:01
5-latek: Czesc J

czyba pokazales w druga strone ?
14 lut 12:02
Aga1.: J ,Twój sposób jest krótszy.
14 lut 12:03
Zuzu: dziękuję.
14 lut 12:03
Bizon:
a+b=p ⇒ a
2+2ab+b
2=p
2
a
2+b
2=q a
2 +b
2=q
2ab =p
2−q
a pole rombu to:
| | 1 | | 1 | |
S= |
| ab zatem: S= |
| (p2−q) |
| | 2 | | 4 | |
14 lut 12:03
J: Cześć

Na to samo wychodzi ... L = P
14 lut 12:04
Zuzu: Mam jeszcze jedno zadanie, które wydaje się banalnie proste ale już zgłupiałam czy tak ma
wyglądać. Treść : W mieszkaniach pewnego bloku mieszkają odpowiednio: 4, 2, 2, 6, 3, 1, 5, 5,
3, 3, 6, 1, 4, 2, 2, 4, 5, 2, 1, 6, 3, 5, 2, 1, 2 osoby. przedstaw te dane w postaci diagramu
w ukłądzie współrzędnych, gdzie oś pozioma to liczba osób, a oś pionowa to liczba mieszkań
zamiszkiwanych przez dane osoby. Jak to powinno wyglądać?
14 lut 12:14
J: Na osi poziomej zaznaczasz punkty 1,2,3,4,5,6 , an osi pionowej w ilu mieszkaniach zmieszkuje 2
osoba, w ilu dwie osoby , itd ...( np. 6 osób zamieszkuje w 3 mieszkaniach)
14 lut 12:21
J:

Przykład: 1 osoba w 4 mieszkaniach, 2 osoby w 6 −ciu itd
14 lut 12:24
Zuzu:
14 lut 12:48