Zadanka
5-latek: Lap Saizou
W kolo o promieniu R wpisano 3 jednakowe kola styczne wewnetrznie do danego kola . . kazde z
tych 3 kol jest stycznie zewnetrznie do do dwoch pozostalych . Dookola srodka danego kola
powstala pewna figura ograniczona trzema lukami kol wpisanych. Oblicz pole tej figury .
14 lut 11:18
5-latek: i drugie
W czwroscianie ABCD odcinek KL laczacy srodek K krawedzi AB ze srodkiem L krawedzi CD jest
prostopadaly zarowno do AB jak i do CD , przy czym odcinek CD jest prostopadly do plaszczyzny
ABL. Obliczyc promien kuli wpisanej w czworoscian gdy dane sa jego odcinki AB=a CD=b KL=w
Trzecie
| | 1 | |
Rozwiaz rownanie sinx*sin3x = |
| podajac wszystkie mzliwe rozwiazania . |
| | 2 | |
Tyle na razie
14 lut 11:45
Saizou : może na zaś, bo teraz mi się nie chce
14 lut 11:47
5-latek: OK
14 lut 11:51
Saizou :
| | 60 | | 1 | |
Pniebieskie=PABC−3* |
| *πr2=r2(√3− |
| π) |
| | 360 | | 3 | |
punkt D jest środkiem ciężkości ΔABC
AD=R−r
3R−r=
√3r
3R=(
√3+1)r
| | 9(4−2√3) | | 1 | |
P= |
| (√3− |
| π)R2 |
| | 16 | | 3 | |
czy jakoś tak
14 lut 13:56
15 lut 00:23