Obliczyc granice funkcji
Zenek: lim n→∞ sin(4n)/3n
14 lut 10:56
Zenek: czy to moze byc takie rozwiazanie:
lim { (sin4n/4n)*4n} /3n = 4/3
n→∞
14 lut 11:01
asdf: yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...........:
| | sin(4x) | | sin(4x) | | sin(4x) | | 4 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = limx→∞ |
| * |
| |
| | 3x | | | | 4x | | 3 | |
Tak!
14 lut 11:05
Krzysiek: jak dla mnie granica to zero
14 lut 11:12
Janek191: @ asdf
Przecież x →
∞ , a nie do 0 !
14 lut 16:59
Mila:
Zero.
14 lut 18:51
pigor: | | sinax | |
...,  oczywiście, że zero . bo lim x→∞ |
| = 0 (bo |sina|x≤ 1) |
| | ax | |
14 lut 19:32
asdf: przepraszam!
14 lut 23:35