pomocy
abcd:

Okrąg o środku O i promieniu 3 jest styczny zewnętrznie do okręgu o środku S i promieniu 1.
Prosta przechodząca przez środki tych okręgów przecina sprostą styczną do obu okręgów w
punkcie P. Oblicz miarę kąta BSP oraz pole zacieniowanego obszaru.
14 lut 10:16
wredulus_pospolitus:
znasz odcinek |OS| = 3+1 = 4
z Tw. Talesa wyznaczasz |PS| = ...
wiesz że Δ
PBS jest prostokątny (wyjasniac chyba nie musze dlaczego to wiesz), w takim razie:
| | |BS| | |
cos (∡BSP) = |
| = .... |
| | |PS| | |
i stąd wyznaczasz miarę tego kąta
14 lut 10:21
J: Pole zakreskowanej figury: P = PΔBPS − pole wycinka koła o promieniu 1 i kącie BSP
14 lut 10:30
abcd: A jak z Talesa wyznaczyć to |PS|

Co mam podstawić?
14 lut 10:40
abcd:
14 lut 11:22
abcd: Podpowie ktoś
14 lut 11:58
J: | 3 | | 1 | |
| = |
| ⇔ 3PS = 4 + PS ⇔ 2PS = 4 ⇔ PS = 2 |
| 4 + PS | | PS | |
14 lut 12:02
abcd: Dzięki
14 lut 12:19