Dowód, proszę o pomoc.
Zuzu: | | a2 | | b2 | | 6a2−12a+8 | |
Udowodnij, że jeżeli a+ b = 2 to |
| + |
| = |
| |
| | b | | a | | a(2−a) | |
14 lut 09:20
wredulus_pospolitus:
a+b=2 <=> b = 2−a
stąd:
| a2 | | b2 | | a3+b3 | | a3 + (2−a)3 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| b | | a | | ab | | a*(2−a) | |
(2−a)
3 = .... wzór skróconego mnożenia
i co otrzymujesz

trudne było
14 lut 09:24
Zuzu: Nie, nie było

Dziękuję. Pomożesz mi z następnym?
14 lut 09:34
Zuzu: Pole pierścienia kołowego ograniczonego okęgami wpisanymi i opisanymi na kwadracie równa się
4π. Oblicz pole kwadratu.
14 lut 09:40
Zuzu: Wyszło mi, że pole wynosi 16, dobrze?
14 lut 09:43
kaka:

| | 1 | | 1 | |
Pole pierscienia PK−Pk gdzie R= |
| d r= |
| a d=a√2 |
| | 2 | | 2 | |
14 lut 09:51
Zuzu: czyli wynik się zgadza, prawda?
14 lut 10:03
wredulus_pospolitus:
π(R2−r) = 4π −> R2−r2 = 4 −> 2a2−a2 = 16 −> a2=16 ... tak ... zgadza się
14 lut 10:12
Zuzu: dziękuję
14 lut 10:24