zadanie
lolek:

Wytłumaczy mi ktoś dlaczego krótsza przekątna sześciokąta foremnego jest równa a
√3?
D=2R (to okej bo czaje)
d=a
√3 (tu już nie wiem skąd się to bierze)
14 lut 07:57
lolek: Już do tego doszedłem, że są to dwie wysokości trójkąta równobocznego.
14 lut 08:03
Janek191:
Mamy Δ prostokątny o bokach długości : a = r , b , c = 2r
zatem
a2 + b2 = c2 ⇒ r2 + b2 = (2r)2 ⇒ r2 + b2 = 4 r2 ⇒ b2 = 4r2 − r2 = 3 r2
b = √3 r2 = √3 r = √3 a
=========================
14 lut 08:25
J:

| | a√3 | |
I widać,że d = 2h = 2 |
| = a√3 |
| | 2 | |
14 lut 08:34