W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają taką samą długość.Wiedząc, że
odległość środka podstawy od ściany bocznej jest równa 1, oblicz V ostrosłupa
| √3 | ||
Ja to rozumiem tak jak na rysunku, liczę h ściany bocznej, wychodzi | a, | |
| 2 |
| √2 | ||
potem H ( | a ) | |
| 2 |
| 4√2 | ||
stąd wychodzi mi a=√6 i V=2√3, ale w odpowiedzi jest a=2 i V= | ... | |
| 3 |

| √3 | ||
hs = √a2 − (a2)2 = | a | |
| 2 |
| √2 | ||
H = √hs2 − (a2)2 = | a | |
| 2 |
| a | ||
hs*1 = | *H | |
| 2 |
| √3 | a | √2 | |||
a = | * | a | |||
| 2 | 2 | 2 |
| a2H | ||
V = | = 2√3 | |
| 3 |