całki powierzchniowe
olla: ∫∫s (4x + y) ds ,gdzie s jest powierzchnią x=√4−y2 dla 0≤ z ≤1
czy może mi ktoś pomóc i wytłumaczył krok po kroku jak się robi takie zadania?
13 lut 23:55
olla:
14 lut 00:11
Ada: To jest całka nieskierowana

Jak się zmienia x
14 lut 00:15
olla: 
nie mam pojęcia, proszę o wytłumaczenie. tak na pewno jest nieskierowana.
14 lut 00:27
olla: wytłumaczy ktoś
14 lut 00:42
Ada:

x(y,z)=
√4−y2
I = ∫∫
SF(x,y,z) dS = ∫∫
DF(x(y,z),y,z)*
√1+f'2y+f'2z dydz
F(x(y,z),y,z) = 4
√4−y2+y
z∊[0,1] y∊[−2,2]
I=∫
−22 dy ∫
014
√4−y2+y dz = ∫
−224
√4−y2+y dy = ...
14 lut 00:52
Ada: Ach, nie pomnożyłam całki przez
√1+(x'z)2+(x'y)2
x'
z=0
| | 4−y2+4y2 | | 4−3y2 | |
√ |
| =p{ |
| |
| | 4−y2 | | 4−y2 | |
| | 4−3y2 | |
I=∫−22 dy ∫01 (4√4−y2+y)(p{ |
| ) dz |
| | 4−y2 | |
| | 4−3y2 | |
= ∫−22(√4−3y2+yp{ |
| )[z]10 dy = |
| | 4−y2 | |
| | 4−3y2 | |
∫−22(√4−3y2+yp{ |
| )dy=... |
| | 4−y2 | |
14 lut 00:58
olla: dziękuje Ada, muszę to dokładnie przejrzeć
14 lut 01:05
olla: najgorsze jest chyba to że mam problem z obszarami, bo reszta to już tylko do wzoru podstawić
14 lut 01:05
olla: a mam pytanko, jak tam mam ten x=.... więc dlatego liczę całkę dy dz

a jeśli miałabym np
podane że y =.... to bym liczyła całkę z dxdz

dobrze rozumiem?
14 lut 01:09
Trivial:
Ależ po co wykonywać takie karkołomne obliczenia...
Stosujemy przejście na współrzędne walcowe.
| | ⎧ | x = Rcosφ | |
| | ⎨ | y = Rsinφ | (φ,z)∊[−π2,π2]×[0,1] = D
|
| | ⎩ | z = z | |
Wektor normalny dla takiego przekształcenia jest
n = (Rcosφ, Rsinφ, 0) → ||n|| = R
Wstawiamy do całki (R = 2):
∬
S(4x+y)dS = ∬
D(8cosφ+2sinφ)*2dφdz = [16sinφ−4cosφ]
−π/2π/2 = 32.
14 lut 19:37