trygonometria
logg 22: wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego leżącego naprzeciw dłuższej
przyprostokątnej wiedząc ze jedna z przyprostokątnych tego trójkąta jest trzy razy krótsza od
przeciwprostokątnej.
13 lut 23:47
Alfa:

x
2 + a
2 = 9x
2
a
2 = 8x
2
a = 2
√2x
| | a | | 2√2x | | 2√2 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | 3x | | 3x | | 3 | |
13 lut 23:56
5-latek: i brakuje jeszce ctg α
14 lut 00:57
wredulus_pospolitus:
chyba w LO obecnie nie ma czegoś takiego jak ctgα
14 lut 09:25
5-latek: Witaj

Straszna szkoda

>
Bo przeciez
tgx*ctgx=1 czyli nastepna jedynka trygonometryczna
Chociaz w sumie w dobie inetrnetu kazdy moze sobie znalezc jesli go to interesuje
14 lut 10:19
wredulus_pospolitus:
Chociaz w sumie w dobie inetrnetu kazdy moze sobie znalezc jesli go to
interesuje ....
tiaaaa ... a typowy licealista na pewno interesuje się matematyką ... baaa ... typowy
licealista potrafi wyszukać w internecie potrzebnych rzeczy .... tiaaaa
14 lut 10:27
5-latek:
14 lut 10:31