Optymalizacja
Ada:

W brzeg półkuli o promieniu R wpisać prostopadłościan o ekstremalnej objętości. Można
zastosować tw. Weierstrassa i zbadać odpowiednią funkcję na brzegu dziedziny.
V=abc
W f−kcja V musi mieć ekstremum, bo kula jest zbiorem zwartym.
| ∂ V | | 1 | | 1 | | 2a | |
| = |
| b√4R2−a2−b2− |
| ab |
| =0 ⇒ 4R2=b2+3a2 |
| ∂ a | | 2 | | 2 | | √4R2−a2−b2 | |
| ∂ V | | 1 | | 1 | | 2b | |
| = |
| a√4R2−a2−b2− |
| ab |
| =0 ⇒ 4R2=a2+3b2 |
| ∂ b | | 2 | | 2 | | √4R2−a2−b2 | |
a
2+3b
2=3a
2+b
2
a=b
Badanie brzegu:
a=
√4R2−4c2−b2
V(b,c)=bc
√4R2−4c2−b2
| ∂ V | |
| =c√4R2−4c2−b2−bcU{2b}{√4R2−4c2−b2=0 |
| ∂ b | |
4R
2=4c
2+3b
2
| ∂ V | |
| =b√4R2−4c2−b2−bcU{8c}{√4R2−4c2−b2=0 |
| ∂ c | |
4R
2=b
2+12c
2
b
2+12c
2=4c
2+3b
2
8c
2=2b
2
b
2=4c
2
b=2c
13 lut 22:51
PW: "W brzeg półkuli wpisać prostopadłościan". To ja jestem z innej bajki.
13 lut 22:58
Ada: To znaczy

Bo ja sobie tego inaczej nie mogę wyobrazić.
13 lut 23:07
Janek191:
Nie można figury 3 − wymiarowej wpisać w figurę dwuwymiarową !
Powinno być : W półkulę o promieniu R wpisać prostopadłościan o maksymalnej
objętości
13 lut 23:31
Ada: Janek191 mi też to się wydawało cokolwiek podejrzane, ale to jest zadanie, które 2 razy
pojawiało się na egzaminie z matematyki...
13 lut 23:41
Ada: Takie wskazówki do zadania dostaliśmy od prowadzącego ćwiczenia:
sposób I
redukujemy rysunek do I ćwiartki,
wierzchołek prostokąta podstawy oznaczamy (x,y)
czyli objętość to V=4xy*Pierwiastek(R2−x2−y2)
szukamy maksimum tej funkcji
ale ponieważ maksimum musi być osiągnięte (tw. W) to wystarczy odszukać punkty podejrzane o
istnienie ekstremum i wybrać punkt o największym V
sposób II
można też liczyć z funkcji trzech zmiennych ekstremum warunkowe funkcji V−x*y*z przy warunku
z2+x2+y2−R2=0
13 lut 23:48
Janek191:
Rysunek jest dobry ale sformułowanie zadania nie
13 lut 23:53
Ada: Ale to dokładnie tak było sformułowane. Wprawiło mnie to w straszną konsternację.
To ja robię wydaje mi być mniej więcej tym co jest w sposobie I, bez redukowania
prostopadłościanu, albo przy założeniu, że P=(0,0,0) jest w drugim wierzchołku. Znaczy jawnego
wkładania go w układ współrzędnych.
13 lut 23:58