matematykaszkolna.pl
liczby xyz: WAŻNE Oblicz ile jest ciągów k − elementowych, takich, że zbudowane są z samych 0 i 1, gdzie ilość 0 jest dokładnie m, a 1 jest (k − m) oraz żadne 2 zera nie stoją obok siebie. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem jak to zadanie rozwiązać.
13 lut 22:48
xyz:
13 lut 23:03
xyz: mógłby ktoś pomóc ?
13 lut 23:10
xyz:
13 lut 23:39
xyz:
14 lut 00:56
Maslanek: Trzeba by pomyśleć Rozpatrzmy może najpierw dwa przypadki: −k nieparzyste.
 k+1 k−1 
Wtedy może być maksimum

zer oraz minimum

jedynek.
 2 2 
Ale sama ilość nas do końca nie interesuje. Interesuje nas to jak dużo ciągów 1 musi być w całym ciągu. Rozpatrzmy trzy przypadki (rozwiązanie każdego potraktujmy jako x) − na początku i końcu stoi 0. Wtedy potrzeba ich m−1. − na początku lub końcu stoi 0. Wtedy potrzeba ich m − 0 stoją tylko w środku. Wtedy potrzeba m+1. *Rozpatrzmy więc główny problem? Jak długie i ile danej długości może być 1 w kolejnych ciągach? Weźmy w tym celu x skrzynek i (k−m) jedynek. W każdej skrzyni musi się znaleźć przynajmniej jedna jedynka, co oznacza, że możliwości rozłożenia jedynek w skrzynkach jest: (w każdej jedna) 1 * (pozostała dowolnie) (k−m−x) −−−−−−−−−−− Nie wiem, czy trop dobry (mam nadzieję, że tak ). Mam nadzieję też, że przekazane dość zrozumiale Jak nie to przeczytać 10 razy, a jesli niezrozumiałe wciąż to po patrz początek zdania
14 lut 01:11
Maslanek: W zasadzie to jeszcze inaczej z tym rozłożeniem w skrzynkach: 1 * x(k−m−x) Bo można wsadzić każdą z jedynek do dowolnej skrzynki o ustalonej z góry nuemracji
14 lut 01:14