Jest macierz i trzeba ją przejśc do drugiej macierzy :P
Kowalski: PB→C =( PE→B)−1PE→C
Korzystajac z powyższej własności znaleźć macierz przejścia z bazy
B do bazy C przestrzeni V(jako E przyjąć bazę standardową przestrzeni V):
i) V=R2, B={(3;2),(5;4)},C={(4;2),(6;8)};
Proszę o przykład z wytłumaczeniem, albo przynajmniej same obliczenia, do reszty sam dojdę. Z
góry dziękuję.
13 lut 22:21
Kowalski: Powinno być V=R2 przepraszam za błąd
13 lut 22:24
Krzysiek: macierz przejścia z bazy standardowej do innej bardzo prosto się wyznacza
przykładowo:
bierzesz wektor z nowej bazy i szukasz współrzędnych tego wektora w starej bazie
(3,2)=α(1,0)+β(0,1)⇒α=3 i β=2
więc pierwsza kolumna to wektor: [3,2]
13 lut 22:38
Kowalski: Dzięki
13 lut 22:47
Trivial:
O co chodzi z zamianą bazy? Domyślnie pisząc np. v = (1,2)
E mamy na myśli zapis w bazie
standardowej E, tj.
Zamiana bazy polega na wyrażeniu wektora v jako kombinację innych wektorów bazowych. Przyjmując
| | | | | |
jako bazę B np. wektory | , | wektor v wyrazimy jako |
| | | |
Czyli w nowej bazie wektor v zapiszemy jako v = (1,1)
B.
Chcemy aby macierz M zmiany bazy E → B mapowała współrzędne bazy standardowej E
(przykładowo v = (1,2)
E) do współrzędnych bazy B (v = (1,1)
B). Czyli:
Jak znaleźć taką macierz? Sposób jest bardzo prosty. Ponieważ wiemy jak wyrazić dowolny wektor
w bazie standardowej, wystarczy sprawdzić jak wyrazić wektory bazy standardowej w bazie B.
Współczynniki są tak proste, że można je odgadnąć:
Teraz każdy wektor v = (a,b)
E możemy zapisać w bazie B! Ponieważ:
| | | | | | | | | | | | | |
(a,b)E = a* | + b* | = a*[1* | + (−1)* | ] + b*[0* | + 1* | ] |
| | | | | | | |
| | | | | |
= a* | + (b−a)* | = (a, b−a)B |
| | | |
Macierz przejścia będzie następująca:
W analogiczny sposób można znaleźć macierz przejścia B → C w tym zadaniu. A jeżeli już znamy
macierze przejścia E→B oraz E→C to można zastosować:
x
C = (B→C)x
B = (E→C)*(B→E)x
B = (E→C)*(E→B)
−1x
B.
(czytamy od prawej)
13 lut 22:48
Kowalski: Trivial sam to opracowałeś?

Jeżeli tak to szacun, już dokładniej się nie dało. Daję lajka
13 lut 23:01
Trivial:
Pewnie, że sam. Algebra liniowa jest dość intuicyjna.
13 lut 23:02
Trivial:
A jeśli chodzi o samo zadanie:
| | | | | | 3 | | 1 | |
= a11* | + a21* | → a11 = |
| , a21 = |
| |
| | | | 5 | | 10 | |
| | | | | | 4 | | 3 | |
= a12* | + a22* | → a12 = |
| , a22 = |
| |
| | | | 5 | | 10 | |
Czyli
13 lut 23:09
Kowalski: Kurcze no, muszę częściej zaglądać na to forum
13 lut 23:19
Trivial:
I inny sposób:
| | | | | | 1 | | |
AB→C = AC→E−1*AB→E = | −1 | = |
| . |
| | | | 10 | |
13 lut 23:20
Krzysiek: Trivial dobrze to masz?
jak dla mnie odwrotnie liczysz.
AB→C czyli z bazy B do bazy C a ty liczysz z bazy C do B
13 lut 23:55
Trivial:
Sprawdźmy... Weźmy przykładowy wektor wyrażony w bazie B: v = (1,−1)
B, czyli:
A idąc najpierw do bazy C:
| | 1 | | | | 6 | | 1 | | | | |
vE = − |
| [ | + |
| ] = − |
| = | |
| | 5 | | | 8 | | 5 | | |
Wydaje się OK, chyba że coś źle rozumiem.
14 lut 00:04
Trivial: | 6 | | | |
| to oczywiście | .  |
| 8 | | |
14 lut 00:05
Krzysiek: P
B→C
czyli zgodnie z definicją biorę wektor z bazy C i szukam współrżenych tego wektora w bazie B
więc (4,2)=a(3,2)+b(5,4)⇒(4,2)=[3,−1]
B
(6,8)=[−8,6]
B
czyli się zgadza.
14 lut 00:12
Trivial:
Nie rozumiem. Powinno być xC = PB→CxB czy xB = PB→CxC?
xB oznacza współrzędne w bazie B, xc − w bazie C.
14 lut 00:17
Krzysiek: to drugie
14 lut 00:30
Trivial:
To mam na odwrót. Przyjąłem wersję pierwszą. Ale w takim razie, czy w zadaniu nie pytają o
PC→B? (macierz przejścia z bazy B do bazy C). Ja wyznaczyłem A takie że xC = AxB.
PS: Dlaczego to się definiuje tak "na odwrót"?
14 lut 00:37
Krzysiek: w treści jest: "Korzystajac z powyższej własności znaleźć macierz przejścia z bazy
B do bazy C"
więc szczerze mówiąc nie interesowało mnie to jak się przyjmuje(zapisuje)macierz przejścia z B
do C czy jest to:
PC→B czy PB→C
jak było napisane PB→C to przyjąłem że jest to właśnie oznaczenie z B do C. (co wydaje mi
się że jest zrozumiałe " →" jako przejście )
14 lut 00:43