Całka z xcox 5/x dx
Madzia: Całka ∫ x*cos(5/x) dx rozwiązywana przez cześci f'= cos(5/x) d=x f=sin(5/x) d'=1 da
wynik xsin(5/x) + cos(x/5). Dochodzę do momentu gdzy mam x*sin(x/5) − ∫ sin(x/5). jak dalej
zcałkować tę drugą całkę>?
13 lut 22:09
Trivial:
| | 5 | |
Całka ∫xcos |
| dx jest nieelementarna. |
| | x | |
13 lut 22:11
13 lut 22:14
Trivial:
| | x | | 5 | |
Przecież tam jest napisane ∫xcos |
| dx, a nie |
| . |
| | 5 | | x | |
13 lut 22:18
Madzia: jejku, ale ze mnie gapa. Zrobiłam błąd gdy tu przepisywałam

jestem tylko blondynką
13 lut 22:19
13 lut 22:22
Madzia: (sin(x/5))' = sin(x/5) czy tak?
13 lut 22:25
Madzia: ohh jeszcze razy 1/5
13 lut 22:26
Madzia: oj namieszałam to była pochodna cos(x/5) = sin(x/5)*(1/5)
13 lut 22:27
Madzia: pomógłby mi ktoś?
13 lut 22:43
Trivial:
| | x | | 1 | | x | |
(sin( |
| ))' = |
| cos( |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | x | | 1 | | x | |
(cos( |
| ))' = − |
| sin( |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
A zatem całki takich funkcji wynoszą?
13 lut 22:53
Madzia: z sinusa 5 cos(x/5) i z cos analogicznie. czyż tak? już rozumiem że podstwiam z x/5 t i leci
już z górki. Zgadza się?
13 lut 23:15
Trivial:
| | x | | x | |
∫sin( |
| )dx = −5cos |
| + c |
| | 5 | | 5 | |
| | x | | x | |
∫cos( |
| )dx = +5sin |
| + c |
| | 5 | | 5 | |
13 lut 23:15
Trivial:
A całe rozwiązanie
| | x | | x | | x | |
∫xcos |
| dx = 5xsin |
| + 25*cos |
| + c. |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
13 lut 23:22
Madzia: pięknie dziękuję
14 lut 00:19