wariacje bez powtórzeń
letta: ile jest liczb 5cio cyfrowych podzielnych przez pięć , cyfry się nie powtarzają
13 lut 21:46
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
aby liczba była podzielna przez '5' ... to jej ostatnia cyfra musi być '5' lub '0'
działaj
13 lut 21:49
letta: wiem, ale coś mi nie wychodzi.
13 lut 21:53
letta: nawet odejmuje czterocyfrowe
i kicha,
13 lut 21:54
wredulus:
Ale co ty odejmujesz ... robisz to poprzez kombinacje a nie z ciagow
13 lut 21:55
Eta:
9*8*7*6*1 + 8*8*7*6*1=........
13 lut 21:56
letta: odejmuje liczby czterocyfrowe
13 lut 21:56
Mila:
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
(xxxx5) liczby z cyfra jedności 5
8*8*7*6=..
(xxxx0) liczby z cyfra jedności 0.
9*8*7*6=..
13 lut 21:59
Eta:
13 lut 22:00
letta: Eta, pierwszą część wiem ale skąd druga?
13 lut 22:02
letta:
13 lut 22:02
Eta:
Mila Ci wyjaśniła
13 lut 22:03
letta: wiem wiem, a ze wzoru na wariacje bez powtórzeń się nie da?
13 lut 22:11