wykazanie logarytmy
maryna: cześć, nie potrafię wykazać tego logarytmu...
wykaż, że jeśli:
log2(4a) = 15
oraz
log2 8b = 12
to
ab = 16
Wiem, że trzeba wyznaczyć a i b
a nie wychodzi... b robię tak:
log2 8b = 12 / * b
log2 8 = 12b
3 (bo 23 to 8) = 12b / :12
b = {1}{4}
co dalej, podpowiecie?
13 lut 21:36
Ajtek:
Nie możesz tak

log
ab=c ⇔ a
c=b dla odpowiednich założeń dla a i b.
13 lut 21:39
wredulus_pospolitus:
log2(4a) = log24 + log2a = 2 + log2a −−> log2a = 13 −> a = 213
log2 (8/b) = log28 − log2b = 3 − log2b −−−> log2b = −9 −> b = 2−9
a*b = 213−9 = 24 = 16
koooniec
13 lut 21:39