Oblicz
Bartek: sin
6x+cos
6x
13 lut 21:31
Trivial:
sin2x + cos2x = 1 /3
sin6x + cos6x + 3sin2xcos2x(sin2x+cos2x) = 1
sin6x + cos6x = 1 − 3*(12)2 = 14.
13 lut 21:34
Eta:
Skorzystaj :
a6+b6=(a2+b2)3−3a4b2−3a2b4= (a2+b2)3−3a2b2(a2+b2)
13 lut 21:36
wredulus_pospolitus:
pomocniczo:
1 = 1
2 = (sin
2x+cos
2x)
2 = sin
4x + cos
4x + 2sin
2xcos
2x = sin
4x+cos
4x + 2(sinx*cosx)
2
... stąd: sin
4x+cos
4x = ile

niech a = sin
2x ; b = cos
2x
wtedy:
sin
6x + cos
6x = a
3+b
3 = ... wzory skróconego mnożenia się kłaniają
i już masz gotowe rozwiązanie
13 lut 21:36
Eta:
13 lut 21:37
wredulus_pospolitus:
a ja chciałem by skorzystał z:
a
3+b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2)
13 lut 21:37
Trivial:
A ja wolę (a+b)
3 = a
3 + b
3 + 3ab(a+b).
13 lut 21:41
Eta:
13 lut 21:42
Bartek: dzięki za pomoc
13 lut 21:44
pablo: sin6x+cos6x=(sin2x+cos2x)3−3sin4xcos2x−3sin2xcos4x=1−3sin2xcos2x(
sin2x+cos2x)=1−3sin2xcos2x=1−3(sinx−cosx)(sinx−cosx)=1−3*12*12=1−34=14
pewien nie jestem, może ktoś sprawdzić?
13 lut 21:45
wredulus_pospolitus:
no to teraz Bartku ... przyznaj się ... czyj sposób wybrałeś
pamiętaj ... wybierz mądrze bo od tego zależeń może Twa przyszłość
13 lut 21:45
Trivial: Za zły wybór ban!
13 lut 21:47
Bartek: pomysł Triviala raczej wydaje mi się spójny i logiczny, ale pomysł wredulusa też raczej jest
dobry
13 lut 21:53
Eta:
13 lut 21:54
Trivial: Rozumiem, że wybrałeś opcję "raczej ban".
13 lut 21:55
Bartek: haha xD uspokoję Cię Trivial. Napisałem Twój sposób
13 lut 21:56