procent składany
lukkro: Pan Taylor miał na koniec 2007 r. ulokowaną pewną kwotę w funduszach inwestycyjnych. W wyniku
kryzysu finansowego w ciągu 2008 r. oszczędności pana Taylora zmniejszyły się o 20%. W kolejnym
2009 r. nastąpił wzrost oszczędności o 15%. W efekcie tych działań w dniu 1.1.2010 r.
oszczędności
pana Taylora zmalały o 1796 złotych względem stanu początkowego.
Jaką kwotę miał pan Taylor na koncie 1.01.2010 roku


13 lut 21:30
wredulus_pospolitus:
x −−− kwota początkowa (po 2007r)
80%x −−− kwota po 2008r
(80%x)*115% −−−− kwota po 2009r
x − (80%x)*115% = 1'796 .... wylicz 'x'
następnie oblicz x − 1'796 = .... i masz odpowiedź
13 lut 21:32
wredulus_pospolitus:
wskazówka −−− to nie jest zadanie na procent składany
13 lut 21:33
pigor: ..., lub rozwiąż
równanie :
115%*80%(x+1796)= x ⇔
x=20 654 [zł] − szukana
kwota,
ciekaw jestem czy zgadza się z odpowiedzią jaką zapewne znasz
13 lut 21:49