Geometria = trudna matma :)
gość : Trudna matma ! Mam prośbę nie wiem jak rozwiązać zadanie proszę o pomoc z wytłumaczeniem jeżeli
znajdzie się ktoś łaskawy Z góry wielkie Dzięki

Zad. Oblicz Pc i V graniastosłupa
prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 2 cm i przekątnej ściany bocznej 10. Proszę o
pomoc
13 lut 21:15
Piotr:
a czego nie wiesz ? wiesz co oznacza prawidłowy ?
13 lut 21:17
wredulus_pospolitus:
no błagam Cię ... 'trudna matma' heh ... wystarczy narysować wpisując dane ... skorzystać z tw.
pitagorasa i już masz wszystkie dane gotowe do podstawienia pod wzory na Pc i V
13 lut 21:19
Piotr:
może nie wie, ze prawidlowy oznacza w tym przypadku trojkat rownoboczny...
13 lut 21:20
gość : Polega to na tym że dla mnie to czarna magia nikt mi tego nie wytłumaczył i nie wiem o co
chodzi
13 lut 21:21
wredulus_pospolitus:
gość ... a rysunek potrafisz zrobić
13 lut 21:22
Piotr:
masz rysunek ? zrob duzy, wyrazny rysunek.
13 lut 21:22
gość : To akurat wiem że prawidłowy to równoboczny

Ale obliczenia nic a nic
13 lut 21:22
dero2005:

a = 2
s = 10
h =
√s2 − a2 =
P
b = 3ah
P
c = 2P
p + P
b
V= P
p*h
13 lut 21:22
gość : Rysunek mam
13 lut 21:23
gość : Teraz mam tylko podstawic liczby do wzorów i obliczyć Dziękuje

!
13 lut 21:27