13 lut 20:57
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
dt = .... dx
i zostaje całka elementarna do wyliczenia
13 lut 20:59
Monila: no właśnie nie, bo będe miała lntdt a to mi nie jest potrzebne
13 lut 21:02
wredulus_pospolitus:
jaki lntdt
| | 1 | | 1 | |
t = |
| => dt = − |
| dx |
| | x | | x2 | |
| | e1/x | |
więc ∫ |
| dx = ∫et*(−1) dt = −∫et dt |
| | x2 | |
13 lut 21:05
Monila: już mi sie mieszają wzory na pochodne z całkami...
dzięki bardzo
13 lut 21:17
asdf: mozna zauwazyc, ze:
| | 1 | | 1 | |
( |
| ) = − |
| , czyli masz zapis: |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| * e1/x dx = − ∫ − |
| * e 1/x dx  |
| | x2 | | x2 | |
13 lut 21:28