WIELOMIANY WSPOLNY CZYNNIK
dawek: w 2 wyjdzie chyba (x−1)(X+1)(x2+9) tylko nie wiem jak do tego dojść...
sprowadź do iloczynu wielowmianów
x3−3x+2=
x4−10x+9=
13 lut 20:55
wredulus_pospolitus:
W(x) = x3−3x+2
zauważ, że W(1) = 1−3+2 = 0
czyli W(x) podzielne przez (x−1)
podziel ... zostanie Ci do 'rozbicia' wielomian 2stopnia (liczysz Δ)
Q(x) = x4−10x+9
zauważ, że W(1) = 1−10+9 = 0
czyli Q(x) podzielne przez (x−1)
podziel ... i w sumie tyle zrobisz (chyba że źle przepisałeś i tam jest −10x2
13 lut 21:02