| 4x−5 | ||
f(x)= | ||
| x−3 |
| 4x−5 | 7 | |||
limx−>3+ | = | =−∞ | ||
| x−3 | 0− |
| 4x−5 | 7 | |||
limx−>3− | = | =+∞ | ||
| x−3 | 0+ |
| 4x−5 | 1 | 0 | ||||
a=limx−>∞ | x | = | = 0 | |||
| x−3 | x | 2 |
| 4x−5 | ||
b=limx−>∞ | − 0 ={4x−5}{x−3} ? ? ? ? ? | |
| x−3 |
Źle policzone granice
| 4x − 5 | ||
f(x) = | ; x ≠ 3 | |
| x − 3 |
| 4x − 5 | 7 | |||
lim x → 3+ | = | = +∞ | ||
| x − 3 | 0+ |
| 4x − 5 | 7 | |||
lim x → 3− | = | = − ∞ | ||
| x − 3 | 0− |
| 4x − 5 | 4 −5x | |||
lim x → −∞ | = lim x→ −∞ | = 4 | ||
| x − 3 | 1 − 3x |
| 4 − 5x | ||
lim x → +∞ | = 4 | |
| 1 − 1x |
| f(x) | 4x − 5 | 4x − 5 | ||||
lim x→ ∞ | = lim x → ∞ | = lim x→∞ | = | |||
| x | ( x − 3)*x | x2 −3x |
| 4 − 5x | ||
= lim x → ∞ | = 0 | |
| x − 3 |