Podaj a,c,d.
Aluś: Zrobiłam to zadanie, ale nie jestem pewna czy dobrze ;x mógłby ktoś rozwiązać i napisać wyniki?
Będę wdzięczna ♥
| | ax+2 | |
Funkcja f(x)= |
| posiada asymptoty x=−1 oraz y=1. Wykres przecina oś rzędnych w |
| | cx+d | |
punkcie −3. Podaj a,c,d.
13 lut 19:46
Lorak: Może Ty napisz, a ktoś sprawdzi
13 lut 20:02
Bizon:
skoro przecina oś rzędnych w punkcie −3
| | 2 | | 2 | |
to f(0)=−3 ⇒ −3= |
| ⇒ d=− |
| |
| | d | | 3 | |
| | 2 | |
Skoro asymptota pionowa dla x=−1 to c= |
| |
| | 3 | |
... no i a wiadomo −
13 lut 20:07