matma
Różno: Czy jest tu ktoś tak mądry aby był wstanie wytłumaczyć mi krok po kroku abym zrozumiała i
potrafiła obliczać różnowartościowość? kompletnie tego nie rozumiem
Na tym przykładzie 3x
3*arcsin2x
Z góry dzieki za pomoc
13 lut 19:29
Różno: Nie ma tutaj nikogo takiego ?
13 lut 20:08
PW: Nie tyle "obliczać" co "wykazywać", "udowodnić".
To proste:
1. ustalić dziedzinę funkcji
2. wziąć x1,x2 należące do dziedziny, takie że
x1 < x2
(teoretyczne, nie żadne konkretne) i zobaczyć, czy
f(x1) < f(x2),
czy odwrotnie −
f(x1) > f(x2).
Jeżeli jedna z tych nierówności ma miejsce zawsze (niezależnie konkretnych wartości x1 i x2,
byle spełniały nierówność (1)), to funkcja jest monotoniczna.
13 lut 20:31
Różno: A mógłbyś mi to rozpisać na tym przykładzie co podałam? Byłabym mega wdzięczna!
13 lut 20:39
PW: A jaka jest dziedzina funkcji arcsin(2x)?
13 lut 20:42
Różno: arcsinx= (−1; π/2)
13 lut 20:48
PW: Nie. Tak w ogóle przyjrzyj się temu co napisałaś − wartość funkcji równa się przedziałowi?
Spokojnie, nie chcę Cię dręczyć. Jakie wartości przyjmuje funkcja sin(2x)? − To jest dziedzina
funkcji arcsin(2x) zgodnie z zasadą − jeżeli istnieje funkcja odwrotna, do f, to jej zbiór
wartości jest dziedziną funkcji odwrotnej f−1.
13 lut 20:56
PW: Może lepiej powinienem spytać: Jakie wartości przyjmuje funkcja sin(u).
13 lut 20:58
Różno: Kompletnie tego nie rozumiem
13 lut 21:12
PW: Oznacza to, że nie masz kłopotów z monotonicznością czy różnowartościowością. Po prostu nie
rozumiesz pojęcia funkcji odwrotnej. Popatrz tam, gdzie mówią o funkcjach odwrotnych do
trygonometrycznych, czy w ogóle o funkcjach odwrotnych. Przecież arcsin(u) jest funkcją
odwrotną do funkcji sin(t). Dziedziną braną pod uwagę przy odwracaniu funkcji sinus jest
| | π | | π | |
[− |
| , |
| ]. Przyjmuje ona na tym przedziale wartości od −1 do 1 − i to jest dziedzina |
| | 2 | | 2 | |
funkcji odwrotnej. arcsin(u) działa tak, że liczbom z przedziału [−1,1] przyporządkowuje
| | π | | π | |
liczby z przedziału [− |
| , |
| ].. |
| | 2 | | 2 | |
Stawiamy sobie pytanie: skoro dziedziną funkcji arcsin(u) jest przedział [−1,1], a my mamy
funkcję złożoną
arcsin(2x),
to skąd możemy brać te "2x"?
13 lut 21:25
Różno: Że to jest 2−krotnosc tego? nie wiem..
13 lut 21:28
Różno: albo, że dla danego x któery otrzymamy i weźmiemy wartość z przedziału trzeba pomnożyć przez 2?
13 lut 21:29
PW: Argumenty naszej funkcji arcsin(2), czyli liczby 2x, możemy brać z przedziału [−1, 1].
−1 ≤ 2x ≤ 1,
czyli
Druga występująca w zadaniu finkcja g(x)=x
3 nie ma żadnych ograniczeń co do dziedziny, zatem
dziedziną funkcji
| | 1 | | 1 | |
f(x) = 3x3arcsin(2x) jest przedział [− |
| , |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Bierzemy dwie dowolne różne liczby z przedziału [− |
| , |
| ] i pokazujemy, że |
| | 2 | | 2 | |
f(x
1) ≠ f(x
2).
Dla różnowartościowości tyle wystarczy − różnym iksom przyporządkowane różne wartości. To
"pokazanie" nie polega na konkretnych rachunkach, ale na skorzystaniu z własności funkcji g(x)
= x
3 i h(x) = arcsin(2x) − funkcje te są monotoniczne.
13 lut 21:50