Planimetria
Zuzu: pole pewnego trójkąta jest równe połowie iloczynu dwóch jego boków. Wynika stąd, że trójkąt ten
jest?
13 lut 19:23
Zuzu: ?
13 lut 19:33
Ajtek:

P
Δ=a*b*sinα. Pomyśl ile wynosi sinα i wniosek co do kąta.
13 lut 19:40
Zuzu: kąt ostry?
13 lut 19:41
Ajtek:
Zastanów się. Masz wzór i myśl, nie strzelaj.
13 lut 19:42
Zuzu: nie wiem, mała podpowiedź?
13 lut 19:45
Ajtek:
| | 1 | |
Masz mieć pole zapisane jako |
| *a*b. Żeby tak było musi "zniknąć" sinα. Ile musi wynosić |
| | 2 | |
sinα, aby "zniknął" (był elementem neutrealnym mnożenia)

Źle zapisałem wcześniej wzór na pole P=0,5*a*b*sinα. Sorry

.
13 lut 19:50
Zuzu: sin90=1

trójkąt prostokątny?
13 lut 19:52
Ajtek:
Gitara

.
13 lut 19:53
Zuzu: Pomożesz mi z kolejnym?
13 lut 20:23