l
stevcio: Oblicz odleglosc prostej y=−0,5x+3 od prostej y=−0,5x+2
wydaje mi sie, ze 1 bo one sa rownolegle, a wspoczynnik na y rozni sie o 1.Ale nie wiem.
13 lut 18:56
Janek191:
Zapiszmy w postaci ogólnej:
0,5 x + y − 3 = 0
x + 2y − 6 = 0
−−−−−−−−−−
i druga
0,5x + y − 2 = 0
x + 2y − 4 = 0
−−−−−−−−−−−
Mamy A = 1 , B = 2 , C
1 = − 6 , C
2 = − 4
| | I − 6 − ( − 4) I | | 2 | | 2 | |
d = |
| = |
| = |
| √5 |
| | √ 12 + 22 | | √5 | | 5 | |
13 lut 19:02
Janek191:
Zapiszmy w postaci ogólnej:
0,5 x + y − 3 = 0
x + 2y − 6 = 0
−−−−−−−−−−
i druga
0,5x + y − 2 = 0
x + 2y − 4 = 0
−−−−−−−−−−−
Mamy A = 1 , B = 2 , C
1 = − 6 , C
2 = − 4
| | I − 6 − ( − 4) I | | 2 | | 2 | |
d = |
| = |
| = |
| √5 |
| | √ 12 + 22 | | √5 | | 5 | |
13 lut 19:03
stevcio: aha, dzieki
13 lut 19:15