ciągi
Lala: dla jakich wartosci parametru m pierwiastki wielomianu W(x)=x3+x2+mx tworzą trzywyrazowy
rosnący ciąg arytmetyczny o wyrazach nieujemnych ? prosze o pomoc
13 lut 18:42
Lala: mógłby mnie ktoś choć odrobinę nakierować , nw wyłączyć x przed wielomian ? no ale wtedy to
w(x)=x(x2+x+m) policzyłam delte z x2+x+m=0 wychodzi 1−4m no i nie mam pojęcia co dalej. o
ile idę w dobrą stronę ..
13 lut 18:56
Bizon:
W(x)=x(x
2+x+m)
... już widzimy, że a
1=0
a skoro ma to być ciąg 3−wyrazowy rosnący o wyrazach nieujemnych to ...
.... pisz założenia −
13 lut 18:57
Bizon:
x
2+x+m ... ma mieć dwa pierwiastki dodatnie czyli

?
a potem jeszcze tylko ... że 0, x
1, x
2 mają stanowić ciąg
13 lut 19:00
Lala: | | b | |
no dobra kolego czyli wzór viet'a x1+x2=− |
| >0 no ale jak odnieść ten wzór to tego |
| | a | |
równania ?
13 lut 19:05
Lala: dobra już wiem
13 lut 19:12
Bizon:
x
1+x
2>0 to za mało −
13 lut 19:15
Lala: | | −1− √1−4m | |
poprostu podstawie pod x1 które wyszło mi tak x1= |
| symbol>0 i tak samo pod |
| | 2 | |
| | −1 + √1−4m | |
x2= |
| czyli x 1>0 i x 2 >0 będzie prościej może mi coś wyjdzie  |
| | 2 | |
13 lut 19:20
Lala: kurcez w ten sposób mi jednak nie pójdzie bo widać że x1 jest ujemne , no właśnie . kurcze nie
może być ujemne..
13 lut 19:25
Lala: 2 warunek na ciąg arytmetyczny policzyłam ale tego iż powinny być to liczby dodatnie nie
potrafie
13 lut 19:26
Bizon:
... jeszcze jedna podpowiedź: −

skoro a
1=0 a
2=x
1 to a
3=2x
1
13 lut 19:26
Lala: ahh w ten sposób dziękuje

teraz wyklucze sobie to pierwsze rozwiazanie dzięki wielkie
13 lut 19:28
Bizon:
... tylko sprawdź czy dobrze przepisałaś to zadanie −
13 lut 19:38
Bizon:
tam chyba powinno być W(x)=x3−x2+mx
13 lut 19:47