asymptoty spr.
Agnieska: f(x)=4x
3+3x
2−2x−6
Df=R
Brak asym. pion. i poziom.
ukośna:
y=ax+b
| | 4x3+3x2−2x−6 | |
a=limx−>∞ |
| =−2 |
| | x | |
b=lim
x−>∞ 4x
3+3x
2−2x−6−2x=−6
y=−2x−6
13 lut 18:19
Bizon:
13 lut 18:24
Aga1.: Ale
wychodzi,że a=∞ (jakim cudem uzyskałaś −2?)
13 lut 18:24
Agnieska: Aga1 widzisz u góry moje obliczenia, wyszło z nich −2, kiedy to podstawiłam ∞...proszę wskaż mi
błąd..dopiero się uczę....
13 lut 18:27
Janek191:
Źle obliczone granice !
13 lut 18:29
Agnieska: proszę pomóżcie...ja już nie wiem jak
13 lut 18:34
Agnieska: jakoś nakierować czy coś...
13 lut 18:50
Janek191:
| | 4x3 + 3x2 −2x − 6 | |
lim x → +∞ |
| = |
| | x | |
= lim x→ +
∞ ( 4 x
2 + 3x − 2 −
6x) = +
∞ +
∞ − 2 − 0 = +
∞
Funkcja nie ma asymptoty skośnej
13 lut 18:56
Janek191:
| | 4x3 + 3x2 −2x − 6 | |
lim x → +∞ |
| = |
| | x | |
= lim x→ +
∞ ( 4 x
2 + 3x − 2 −
6x) = +
∞ +
∞ − 2 − 0 = +
∞
Funkcja nie ma asymptoty skośnej
13 lut 18:56
Agnieska: Dziękuje misiaczku
13 lut 18:59