matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów
Kasia:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym :
(
√
n
+ 4)
2
an=
2n + 13
Prosiłabym o pomoc zupełnie nie wiem co robić, nie rozumiem tego..
13 lut 18:12
Kejt:
n+8
√
n
+16
8
√
n
16
n(1+
+
)
n
n
lim
=lim
=
2n+13
13
n(2+
)
n
8
√
n
1+
n
1
lim
=
13
2+
n
2
13 lut 18:16
Kasia:
Bardzo dziękuję
13 lut 18:22