trygonometria
piter: 2cos2x=−1
13 lut 18:07
Janek191:
Źle !
13 lut 18:10
Aga1.: Źle
13 lut 18:10
Janek191:
cos 2x = −U{1}[2}
cos 2x = cos 120
o lub cos 2x = cos 240
o
2x = 120
o + 360
o*k lub 2x = 240
o + 360
o *k
x = 60
o + 180
o*k lub x = 120
o + 180
o*k
lub
| | π | | 2 | |
x = |
| + k*π lub x = |
| π + k*π , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 3 | | 3 | |
13 lut 18:14
piter: Co dokladnie jest zle? Zniesienie tego minusa?
13 lut 18:14
piter: Skad sie wziely te katy? Chodzi mi konkretnie o zalozenie cos120 lub cos240
13 lut 18:18
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Bo cos 120o = − |
| i cos 240o = − |
| Patrz na wykres funkcji |
| | 2 | | 2 | |
y = cos x
13 lut 18:19