całka zorientowana
olla: Czy może mi ktoś pomoc w tym zadaniu wytłumaczyć jak liczyć?
∫k(y2 + x) dx + ( x + arc tg2 x) dy gdzie k jest fragm. paraboli y=−x2 +1 zawarty między
punktami (−1,0) (0,1)
k powinno być pod całką
13 lut 17:58
Krzysiek: x=t
y=1−t2
t∊[−1,0]
∫k (...)=∫−10((1−t2+t)t'+(t+arctg2t)(1−t2)')dt=...
13 lut 18:07
olla: okmto x i y rozumiem, ale dlaczego t∊ <−1,0> a nie <−1,1>skoro jest zawarta między punktami
(−1,0) (0,1)
13 lut 18:13
Krzysiek: no czyli x∊[−1,0] więc i t∊[−1,0]
13 lut 18:18
olla: czyli to od <−1,1> jest dobrze

dzięki za podpowiedź
13 lut 18:22