Uklad rownan
Kamix: Kolejny klopotliwy uklad rownan:
x+y+z=21
(y+1)
2=(x−1)(z+7)
Probowalem z 1 wyznaczyc x, y mam
wyznaczone w drugim rownaniu i podstawic x i y do 3 rownania ale wychodza kolosy wyrazenia...
Prosze o pomoc
13 lut 17:49
Bizon: popatrz na 1 i 2
13 lut 17:50
Kamix: | | x+z | |
W 1 w miejsce y podstawie |
| , zobaczymy co wyjdzie ; P |
| | 2 | |
13 lut 17:52
Bizon:
x+y+z=21
x−2y+z=0 ⇒ y=7
dalej będzie łatwiej −
13 lut 17:53
Kamix: Uklad udalo mi sie rozwiazac, Twoja wskazowka okazala sie kluczem. DZIEKUJE

Swoja droga nie
wiem, czemu jak zobacze 3 niewiadome dostaje takiego zacmienia ; P
13 lut 17:57
Bizon:
... kiedyś ktoś na tym forum powiedział: "nie rzucaj się na zadanie jak szczerbaty na suchary"
Popatrz na nie dłuższą chwilkę ... może jest łatwiejsza ścieżka niżeli przebijanie ściany −
13 lut 18:00
Kamix: Madrze powiedziane, postram sie stosowac do tej metody
13 lut 18:02
Bizon:
−
13 lut 18:06