cos kombinuje ale wynik nie wychodzi
Kasiekk: przedstaw wynik w jak najprostszej postaci:
| x2−x−6 | | x2−6x+5 | |
| * |
| |
| x2−4x−5 | | x+2 | |
25 paź 16:35
Kasiekk: pomocy
25 paź 16:45
123: na dobry początek zamień wyrażenia kwadratowe na postac iloczynową
25 paź 16:50
Kasiekk: i co później? jakos nie moge ruszyć z tym przykladem
25 paź 16:51
Kasiekk: Δ mam liczyc?
25 paź 16:53
25 paź 16:57
Kasiekk: licząc deltę:
Δ z x2−x−6 = −23
Δ z x2−4x−5 = −4
Δ z x2−6x−5 = 16
więc √Δ=4
x1=1 x2=5
i co dalej?
25 paź 16:58
123: kurde,jednak trzeba inaczej, coś mi nie wychodzi...
25 paź 17:07
Kasiekk: no właśnie mnie tez nie wyszlo

chciałam to liczyć po prostu mnożąc ale wychodzą jakies kosmiczne potęgi
25 paź 20:48
Kasiekk: moze ktos inny potrafi to zrobic?
25 paź 20:48
Eta: Witam

niestety nie potrafisz liczyć poprawnie wyróżnika ( Δ− ty)
x
2 −x −6 = ( x −3)( x+2) bo Δ= 25
√Δ=5 x
1= 3 x
2= −2
x
2−6x +5= ( x −5)(x −1) bo: Δ= 16
√Δ=4 x
1= 5 x
2= 1
x
2 −4x −5= ( x −5)(x+1) policz tę deltę i taki rozkład otrzymasz
zatem:
D= R \ {−2, −1,5}
zatem:
| | (x−3)(x+2) | | (x −5)( x −1) | |
|
| * |
| =........ poskracaj i podaj wynik |
| | (x −5)( x+1) | | x +2 | |
25 paź 21:07
Kasiekk: aha.. ok dzieki
25 paź 21:26