Oblicz pole obszaru ograniczone krzywymi.
butterfly: Oblicz pole obszaru ograniczone krzywymi. y=x3 oraz y=2x
W jakich granicach będzie ta całka ?
13 lut 17:29
Kejt:

2x=x
3
x
3−2x=0
x(x
2−2)=0
x(x−
√2)(x+
√2)=0
x=0; x=
√2; x=−
√2
więc od −
√2 do 0
i druga całka: od 0 do
√2
13 lut 17:35
Bizon:

x
3=2x ⇒ x(x
2−2)=0 ⇒ x(x−
√2)(x+
√2)=0
liczysz od 0 do
√2 ... a potem ... −
13 lut 17:35
Janek191:

x
3 = 2x
x*( x
2 − 2) = 0
x = 0 lub x = −
√2 lub x =
√2
więc pole
√2
P = 2 ∫ [ 2x − x
3} dx =
0
13 lut 17:35
Janek191:

x
3 = 2x
x*( x
2 − 2) = 0
x = 0 lub x = −
√2 lub x =
√2
więc pole
√2
P = 2 ∫ [ 2x − x
3} dx =
0
13 lut 17:36
Kejt: pierwsza!
13 lut 17:37
butterfly: dziękuje
13 lut 17:38