prawdopodobieńśtwo
Zuzu: ze zbioru liczb dodatnich dwucyfrowych parzystych losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby.
oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze oie beda wieksze od 88.
13 lut 17:27
Patronus:
Wszystkich liczb dodatnich dwucyfrowych jest 90, 45 z nich jest parzystych
|Ω| =45
większych od 88 jest tylko 5
|A| = 5
13 lut 17:37
Zuzu: tak mam rozpisane ale to dziwnie krótkie jak na 4pkt. na maturze
13 lut 17:38
Bizon:
... losujemy dwie

!
13 lut 17:42
Zuzu: czyli? poprawisz Bizon?
13 lut 17:43
Janek191:
@Patronus
Tam jest napisane, że losujemy kolejno bez zwracania 2 liczby !
Obie mają być większe od 88 !
13 lut 17:44
13 lut 17:44
13 lut 17:46
Bizon:
... oczywiście odwrotnie −
13 lut 17:46
Janek191: @Bizon
Na abarot !
13 lut 17:48
Aga1.: Ja liczyłabym tak
IΩI=45*44
IAI=5*4
13 lut 17:49
Zuzu: skąd te nawiasy? nie tak mnie uczyli..
13 lut 17:49
Aga1.: wynik będzie identyczny.
13 lut 17:50
Kamix: To nie nawiasy tylko symbol Newtona

za pomoca symbolu Newtona liczy sie kombinacje ; D
13 lut 17:51
Zuzu: Dzięki Aga1
13 lut 17:52