funkcjie
zuźka: naszkicuj wykres tej funkcji:
y=−5x−5
b)miejsce zerowe
x=1
c)sprawdz, czy punkt A=(1,−7),
B=(0,5), C=(2,5,0), D=(−1,−2) naleza do wykresu funkcji.?
13 lut 17:19
Janek191:

y = − 5 x − 5
Dla x = 0 jest y = − 5 A = ( 0; − 5)
Dla x = − 1 jest y = 0 B = ( − 1; 0 )
Wykres danej funkcji to prosta AB.
b) x = − 1 , bo dla x = − 1 jest y = − 5*(−1) − 5 = 5 − 5 = 0
c)
A = ( 1 ; − 7) należy do wykresu danej funkcji
Dla x = 1 jest y = − 5*1 − 5 = − 10 ≠ − 7
Punkt A nie należy do wykresu funkcji y = − 5 x − 5
Podobnie z pozostałymi punktami
14 lut 00:47