Sześcian
Karo: a). Przekątna sześcianu ma długość 8. Oblicz przekątną ściany bocznej, pole i objętość tej
bryły.
b). Przekątna sześcianu jest o 3 dłuższa od krawędzi sześcianu. Oblicz objętość.
c). Pole powierzchni całkowitej sześcianu wynosi 180cm2. Oblicz długość krawędzi sześcianu.
d). Wiedząc, że krótsza przekątna sześciokąta foremnego wynosi 2, oblicz pole tej figury.
Prosiłabym o jakieś wskazówki do w/w zadań, z góry dzięki
13 lut 17:12
Karo:

1). a
√3 = 8 \
√3
a= 8/
√3
P= 6a
2 = 128cm
2
Reszty nie potrafię obliczyć, a i nie wiem, czy to jest dobrze zrobione
13 lut 17:20
Karo: 1). V= 8/ √3 = 512/ √3
Przekątna ściany bocznej= x2= 512/ √3 + 512/ √3 = 1024/ √3 = 1 ?
13 lut 17:33