oblicz lata.
marta: W sadzie wycięto 4 drzewa zniszczone przez owady.W kazdym następnym roku liczba wycinanych
drzew wzrastała według ciągu geometrycznego.W sumie wycięto 124 drzewa, a w ostatnim roku 64
drzewa.Oblicz, przez ile lat owady wyrządzały szkody w sadzie.
25 paź 16:27
:-)TO TYLKO JA: a
n=a
1*q
n−1
a
1=4, a
n=64
64=4*q
n−1
64q=4q
n
q
n=16q
S
n=124
| | 4(1−16q) | |
124= |
| /*(1−q) |
| | 1−q | |
124−124q=4−64q
60q=120
q=2
q
n=16q
2
n=32
2
n=2
5
n=5
szkodniki buszowały w sadzie 5 lat...
25 paź 20:07