complex
ask: Witam!
z2 − (6+2j)z + 23 − 2j = 0
Delta b2 − 4ac, chyba, źle liczę, niech ktoś sprawdzi.
(−6−2j)2 − 4(23−2j) = 36 + 2(−6)(−2j) − (2j)2 = 36 + 24i + 4 = 40 + 24i.
Gdzie błąd?
13 lut 16:12
Aga1.: (−6−2j)2=(−1(6+2j))2=(−1)2(6+2j)2=36+24j−4.
13 lut 16:21
Mila:
Δ=(6+2i)
2−4*(23−2i)=36+24i−4−92+8i=−60+32i=(2+8i)
2
√Δ=2+8i
| | 6+2i−2−8i | | 6+2i+2+8i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=2−3i lub z=4+5i
13 lut 16:27
ask: Ok. Więc
Δ = −60 + 32i
Mam problem bo nie wychodzą mi poprawne pierwiastki, jakie one powinny byc?
13 lut 16:28