Pochodna w punkcie
mm: Oblicz pochodną funkcji f(x) = √x2+x−1 w pukcie x0 = 1
Bardzo proszę o pomoc, mi wychodzi 0
13 lut 16:03
PW: Masz policzyć z definicji, czy korzystając ze wzorów?
13 lut 16:22
mm: | | √(1+Δx)2+1+Δx−1 −√12+1−1 | |
korzystając ze wzoru do którego podstawiłem |
| |
| | Δx | |
13 lut 16:31
Janek191:
| | 2x + 1 | |
f' (x) = |
| |
| | 2 √ x2 + x − 1 | |
więc
| | 3 | | 3 | |
f'( 1) = |
| = |
| |
| | 2 √ 1 + 1 − 1 | | 2 | |
13 lut 16:34
Janek191:
| | 2x + 1 | |
f' (x) = |
| |
| | 2 √ x2 + x − 1 | |
więc
| | 3 | | 3 | |
f'( 1) = |
| = |
| |
| | 2 √ 1 + 1 − 1 | | 2 | |
13 lut 16:34
mm: można wytłumaczyć jak to zrobiłeś? bo chciałem zastosować wzór na obliczanie pochodnej w
punkcie definicji
13 lut 16:37
13 lut 17:26
mm: rozwiązałem zaraz wrzucę rozwiązanie
13 lut 17:40
13 lut 18:03
Janek191:
Dobrze
13 lut 18:08
mm: dzięki za pomoc
13 lut 18:22