Pomocy
zielony:

Korzystając z danych na rysunku oblicz pole oraz długości przekątnych:
r=
√6 dla jasności
Pole już policzyłem nie wiem tylko jak policzyć te przekątne. Dziękuje z góry za pomoc.
13 lut 15:55
Janek191:
h = 2√6
a + b = 2 c = 2*5 = 10
Pole
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*10*2√6 = 10√6
x2 = 52 − h2 = 25 − 24 = 1
x = 1 ⇒ a = 6, b = 4
p2 = ( a − x)2 + h2
p2 = 52 + 24 = 49
p = √49 = 7
==========
13 lut 16:09
Alfa:

widzę to tak:
| | a−b | |
skoro a+b = 10 i x = |
| , to: |
| | 2 | |
a+b = 10
a−b = 2x
2a = 10+2x /:2
a = 5+x
x = a−5
więc:
d
2 = (a−x)
2 + h
2
d
2 = 5
2 + (2
√6)
2
d
2 = 25 + 24
d
2 = 49
d = 7
13 lut 16:09
zielony: dzięki wielkie za pomoc
13 lut 16:35
zielony:

A podpowie ktoś jak się za to zabrać:
Korzystając z danych na rysunku oblicz pole oraz długości przekątnych:
To jest sześciokąt foremny
13 lut 16:54