:(
;(: Sprawdź czy liczba 7+4√3 całość pod pierwiastkiem − 7 −4√3 całość pod pierwiastkiem jest
rozwiązaniem równania Ix−5I=3
13 lut 15:47
J: 7 + 4√3 − 7 − 4√3 = 0, a więc nie jest.
13 lut 15:52
J: A może tu jest: √7+4√3 − √7+4√3
13 lut 15:53
Alfa:
liczba: √7+4√3 − √7−4√3 = √4+4√3+3 − √4−4√3+3 = √(2+√3)2 − √(2−√3)2 =
= |2+√3| − |2−√3| = 2+√3 − (2−√3) = 2+√3−2+√3 = 2√3
rozwiązaniem równ. są liczby: 2 i 8
zatem odp. brzmi: dana liczba nie jest rozw. równ.
13 lut 15:55
J: Pod drugi pierwiastkiem jest 7 − 4√3.
13 lut 15:56
;(: Dziękuję za rozwiązanie
13 lut 16:13