jerey:

na rysunku przedstawione sa proste l i k. Oblicz wspolrzedne takiego punktu P lezacego na
prostej l ktorego odleglosc od prostej k jest rowna 5
√2
l=4x
k=−x+1
skorzystałem ze wzoru na odległosc punktu od prostej jednak doszedłem do czegos takiego
10= |x+y−1|
13 lut 15:21
jerey: moze za y'ka podstawic 4x ?
13 lut 15:23
Janek191:
Złe zapisy !
l : y = 4x
k : y = − x + 1
13 lut 15:24
jerey: chyba tak bedzie bo wyszło zgodnie z odpowiedzią
13 lut 15:24
Janek191:
P = ( x; 4x)
13 lut 15:25
Janek191:
P = ( x; 4x)
13 lut 15:26