f trygonometryczne
logg 22: Wskaż poprawnie wyznaczony sinus kąta ostrego alfa przedstawionego na rysunku trójkąta
prostokątnego (przyprostokątna na dole to 3√3, 2 przyprostokątna to x , przeciwprostokątna
wynosi 2x wskaż poprawną odpowiedz: A:sinα √5/2 B:sinα √5/5 C:sinα √5 D:sinα 1/2
13 lut 15:18
J: Odp. D
13 lut 15:21
J: Przyprostokatna leżącz naprzeciw kąta 30o jest połową przeciwprostokatnej.
13 lut 15:24
logg 22: J: a można prosić o dokładniejsze rozwiązanie tego zadania

?
13 lut 15:29
J:

Z tw. Pitagorasa: (3
√3)
2 + x
2 = (2x)
2 ⇔ 27 = 3x
2 ⇔ x = 3
13 lut 15:39
logg 22: J dziękuje
13 lut 15:41