oblicz średnia arytmetyczną i medianę
freddddi: oblicz średnia arytmetyczną i medianę (√18,√2,2,3√2,5,1,8,√8,2,18
13 lut 14:55
freddddi: a co z pierwiastkami w średniej arytmetycznej?
13 lut 14:56
J: Nic, dodajesz √18 = 3√2 ; √8 = 2√2
13 lut 14:59
Janek191:
Do obliczenia mediany należy uporządkować rosnąco podane liczby.
13 lut 15:13
freddddi: No dobrze, ale czy dodaje liczby np 3√2 do liczb całkowitych
13 lut 15:23
freddddi: to jest oddzielnie obok liczb całkowitych, prawda?
13 lut 15:23
J: Nie dodajesz:
√2 + 3
√2 + 3
√2 + 2
√2 = 9
√2 , a nikt ne powiedział,że średnia
arytmetyczna musi być liczba wymierną.
13 lut 15:28
Janek191:
Trzeba dodać wszystkie liczby i podzielić przez ich ilość
13 lut 15:29
Janek191:
średnia arytmetyczna liczb a
1, a
2 , ..., a
n
jest równa
13 lut 15:31
freddddi: Wyszło mi 36 + 2√3 + 3√2 + 2√210 czy mogę dodać 3√2 + 2√2
13 lut 15:44
13 lut 15:53
Janek191:
Tam nie ma √3 !
13 lut 15:57
freddddi: zamiast 3√2 napisałem 2√3, dzięki
13 lut 16:05
freddddi: | | 9√2 + 36 | |
a jak skrócić |
| ? |
| | 10 | |
13 lut 16:08
freddddi: ok mam
13 lut 16:10
Janek191:
... = 0,9√2 + 3,6
13 lut 16:12
Janek191:
Mediana
Wypisz te 10 liczb od najmniejszej do największej
13 lut 16:14
freddddi: 1,√2,2,2,2√2,3√2,3√2,5,8,1
13 lut 16:21
freddddi: zamiast 2 (3√2) będzie √18
13 lut 16:23
Janek191:
Na końcu powinno być 18 !
13 lut 16:25
Janek191:
n = 10
więc mediana
Oblicz
13 lut 16:27
freddddi: | | 2√2+3√2 | | 5√2 | |
me = |
| = |
| = 2,5√2 |
| | 2 | | 2 | |
13 lut 16:35