pl
:): Pomoże ktoś z obliczeniem asympoty?
f(x)= x/lnx−2
13 lut 14:32
PW: Granice w nieskończonościach funkcji f(x) za pomocą tw. de l'Hospitala
13 lut 14:45
:): Wiem jak się liczy asympoty tylko mam mały problem.
Mam asympote pionową. Teraz licze ukośne.
a wyszło mi równe zero a
natomiast b nie umiem mógłby mi ktoś pomóc?
13 lut 14:52
PW: To niemożliwe. Gdyby funkcja miała asymptotę poziomą, to oznaczałoby że ma skończoną granicę
b w nieskończoności. Jaką wyliczyłeś
lim f(x) ?
x→∞
13 lut 15:12
iiiiii: Ogolnie to Wyszła mi asymptota pionowa obustronna.
Natomiast Lim przy (x−>
∞) (x/lnx−2)/x =0 czyli a=0
A lim (x−−>
∞) (x/lnx−2)− (0*x) = x/lnx−2 skorzystałam z H bo w szacowaniu wyszło
nieskończoność przez nieskończoność i wyszło mi 1/(1/x) czyli w szacowaniu wychodzi, że
nieskończonoś
Co robie nie tak?
13 lut 15:25
PW: | | x | | 1 | |
limx→∞ |
| = lim |
| = ∞ |
| | lnx−2 | | | |
Z tej przyczyny funkcja f nie może mieć
poziomych asymptot.
13 lut 15:39
:): Ale na pewno dobrze to obliczyłam jak myślisz?
Nie zrobiłam gdzieś jkiegoś błędu.?
Bardzo mi zależy aby te zadanie było dobrze rozwiązane
13 lut 15:48
PW: Poziomych nie ma, można sprawdzić czy nie ma ukośnych.
Dla a ≠ 0 (granice w nieskończoności)
| | x | | 1 | | b | |
lim (f(x) − (ax+b)) = lim ( |
| − ax − b) = lim x•( |
| − a − |
| ) − granica |
| | lnx−2 | | lnx−2 | | X | |
ta
nie jest zerem − nie ma ukośnych.
13 lut 16:12