dziedzina
smutek: Pomoże ktoś z dziedziną

?
[
√2−log4(x2−9) /(1/3)
x −
√1/27] *arcsin(2x−6)
Wiem jakie powinny być założenia ale nie potrafię ich obliczyć
mianownik nie może być równy zero
Wyrażenie podpierwiastkowe musi być wieksze bądź równe zero
−1mniejsze badz równe(2x−6)wieksze badz równe 1
Pomoże mi ktoś najwiekszy problem mam z mianownikiem
13 lut 14:11
wredulus_pospolitus:
licznik:
(x
2−9) >0
2−log
4(x
2−9) ≥0
mianownik:
mianownik ≠0
i na koniec:
2x−6 ∊<−1;1>
rozwiązujesz
nie widzę problemu tutaj
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x − √1/27≠0 <=> ( |
| )x ≠ √1/27 <=> ( |
| ) x ≠ (1/3) do jakiej potęgi  |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
13 lut 14:15
J:
Aby mianownik się nie zerował, musi być spełniony warunek;
| | 1 | |
1)( |
| )x − √1/27 ≠ 0 i arcsin(2x−6) ≠ 0 |
| | 3 | |
13 lut 14:17
wredulus_pospolitus:
J ... 'arcus' jest poza mianownikiem (przynajmniej to sugerują nawiasy)
13 lut 14:17
13 lut 14:20
smutek: Tak arcsin jest poza mianownikiem.
1/3x=1/33/2
czyli xnie może być równy 3/2 ?
13 lut 14:21
wredulus_pospolitus:
dokładnie
13 lut 14:22
J: Tak.
13 lut 14:23
smutek: Dziękuje za pomoc

Mam jeszcze jedno pytanko jak mam (1/2)
x−1 =0
(1/2)
x=1
(1/2)
x=(1/2)
0
x=0
dobrze?
13 lut 14:25
J:
13 lut 14:25